Компанията

„Продукт на годината“ е най-голямата световна награда за иновации в продукти и услуги, гласувана от потребителите. Основан през 1987 във Франция, конкурсът “Продукт на годината” днес се провежда в повече от 45 държави на всички континенти. Основните му цели са запознаването на потребителите с най-новите продукти на пазара и отличаването на компаниите производители за тяхната иновативност и високото качество на продуктите им. В България конкурса се провежда успешно от 2017 година с постоянно нарастващ брой участници.

Зад логото „Продукт на годината“ стои оценката на 2000 потребители. Това е силно послание към купувачите, когато са пред регала. То улеснява избора и пести време и пари. За компаниите, чиито продукти са били наградени, логото е успешно маркетингово послание, с доказан ефект за увеличаване на продажбите, подпомагане на преговорите с търговските вериги и подобряване разпознаваемостта на марката.

В конкурса „Продукт на годината“ могат да участват всякакви потребителски продукти или услуги, които предлагат иновация в своята категория и са лансирани на пазара през последните 24 месеца. Кандидатите се разпределят в категории, например храни, напитки, домакински уреди и т.н. Победителите в категориите се определят на база национално представително изследване, провеждано от Nielsen International.

Победителите се обявяват ежегодно в края на март и получават правото да използват логото “Продукт на годината” във всички свои комуникационни материали, опаковки и активации за следващите 12 месеца.